Een dagvaarding ontvangen? Wat kun je nu doen?

Als je als particulier of ondernemer voor het eerst in je leven of carrière een dagvaarding ontvangen hebt, kan de schrik je om het hart slaan. Je krijgt te maken met het gerecht en dat is nooit een pretje. Maar wat is een dagvaarding eigenlijk? Wat houdt dit precies in? En wat moet je doen als je gedagvaard wordt? In dit blog behandelen we deze vragen, dus lees snel verder!

Wat is een dagvaarding precies?
Een dagvaarding is een juridische, gerechtelijke procedure, waarbij een persoon een oproep krijgt om voor de rechter te verschijnen. Er is, anders gezegd, een rechtszaak tegen je gestart. Feitelijk is een dagvaarding het startpunt van een civiele gerechtelijke procedure of een strafproces. In deze bijeenkomst wordt uiteengezet wat de aanklacht en de strafeisen zijn.

Wat moet je doen als je een dagvaarding krijgt?
Als je als burger gedagvaard wordt, is dat natuurlijk niet leuk. Het is zaak om dan juridische bijstand te zoeken. Op een dagvaarding staat aangegeven welke rechten je allemaal hebt. Het inschakelen van een eigen advocaat hoort hierbij. Ook heb je, als je de taal niet goed beheerst, recht op bijstand door een tolk tijdens de juridische procedure. Verder zijn er nog meer zaken waar je recht op hebt als je voor de rechter gedaagd wordt.

Zorg er hoe dan ook voor dat je kiest voor rechtsbijstand door een advocaat of juridisch specialist. Zij weten namelijk precies wat jouw rechten en plichten zijn en kunnen je helpen een goede verdediging in elkaar te zetten. Verder kunnen zij je ook helpen om direct aan te geven of je het wel of niet eens bent met de eis en eventueel in beroep te gaan tegen de dagvaarding. Dat is altijd mogelijk en kan in sommige gevallen leiden tot een seponering van de zaak. Dus probeer het, want niet geschoten is natuurlijk altijd mis!

Voor welke zaken kun je een dagvaarding ontvangen?
Er zijn uiteenlopende redenen die kunnen leiden tot het ontvangen van een dagvaarding. Een niet betaalde rekening is bijvoorbeeld een veelvoorkomend argument voor instanties om een dagvaarding tegen een persoon of bedrijf uit te vaardigen. Ook eisen als ergens mee stoppen (stalken bijvoorbeeld) of de eis een schadevergoeding te betalen, kan leiden tot een dagvaarding. Ten slotte kan de overheid je, bij monde van een officier van justitie, verdenken van een strafbaar feit. Ook in die gevallen krijg je dan een dagvaarding onder je neus geschoven.

Over ons

De veelzijdigheid van familierecht advocaten

Familierecht advocaten worden vaak ingeschakeld bij echtscheidingen, maar ze doen zoveel meer dan dat! Een familierecht advocaat kan werkelijk voor alle juridische zaken rondom familierecht ingeschakeld worden. Vaak zijn het persoonlijke en emotionele zaken rondom familie, waarvan het verstandig is om zaken vast te laten leggen of waarbij onderwerpen geregeld moeten worden. Zo is scheiding één van de onderdelen, maar ook geboortes, huwelijken, recht op alimentatie, erkenning vaderschap of samenwonen onder kunnen geregeld worden. Bent u benieuwd geworden wat familierecht advocaten precies (kunnen) doen? Lees het in deze blog! Hierin ziet u wat een familierecht advocaat voor u kan betekenen en kunt u alle vragen stellen die u heeft! Lees en leer!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

25 mei 2022
In elke gemiddelde plaats, zowel in dorpen als steden, is wel een notariskantoor te vinden (of anders in de directe omgeving). Wat doen notarissen pre

24 mei 2022
Als je als particulier of ondernemer voor het eerst in je leven of carrière een dagvaarding ontvangen hebt, kan de schrik je om het hart slaan. Je kri

Tags